Kesäloma se on minullakin.

Nukkua toisten nurkissa ja sukuloida sekä sukkuloida paikasta toiseen..no eipä oikeastaan niinkään vaan ihan positiivisissa merkeissä. Tänään mummo halusi välttämättä viedä lapsenlapsiaan sirkukseen. Se on jo oikeastaan muodostunut ihan perinteeksi..ei niinkään kosketa omia lapsiani vaan sisarusteni lapsia, sillä välimatkaa on reilusti 500 km sirkusretkille..mutta sen innoittamana hieman lapsuusmuistoja.

Meillä oli aikoinaan.. siis lapsena tapana joka kesä olla ns. avustajina sirkuksessa, joka saapui kylä pahaseemme aina kesäisin- siis menimme norkoilemaan aina sirkuksen sapuessa ja "päästiin" ns. apulaisiksi kaikessa siinä touhussa mitä nyt sirkuksen pystyttämiseen kuuluu..oikeastaan näin jälkikäteen ajateltuna apu ei lienee ollut kummoinen mutta meille lapsille se oli joka kesäinen iso juttu.

Siihen aikaan sirkuksessa sai vielä olla norsuja.

Norsut tai siis YKSI norsu oli ahdettu rekan perävaunuun aina..ja jo silloin ilon, riemastuksen ja jonkilaisen säälinkin sekaisin tuntein niitäkin eläimiä aina pääsi katsomaan..joka kerta kyllä varoteltiin, että ei saa mennä liian lähelle, että norsu on vahva eläin ja saattaa kärsällään puristaa vaikka hengiltä..joskus 70-luvulla jonkun laulajan olikin puristanut sairaalakuntoon ja se oli syvällä jossain takaraivossa muistikuvana.

Oli siis kaunis aurinkoinen päivä, kuten aina lapsuusmuistoissa usein miten tahtoo ollakkin..olimme lapsijoukolla jälleen kerran sirkuksen apulaisina.

Tällä kerralla saimme erikoisen luvan ja se lupa oli se että saamme seurata norsun kenraaliharjoituksia ennen illan esiintymistä. Esiintymisissä, yleensä norsuilla ja tietenkään norsujen kouluttajilla ei ollut esillä ruoskaa..mutta ruoskaa kyllä käytettiin itse harjoituksissa. Olimme siis kakaralaumana kokontuneet katsomaan norsun harjoituksia. Se alkoikin aikalailla hyvin ja sitä oli erittäin jännittävä seurata sirkuksen hämärää arenaa tujottaen. Vuorossa oli temppu jossa norsu nousee takajaloilleen ja nainen asettuu makaamaan norsun jalkojen alle ikäänkuin tallattavaksi. Norsu nousikin takajaloilleen ja nainen asettui siihen alle.

 

Yhtäkkiä, jostain käsittämättömästä syystä (lapsen mielestä) norsu "pillastui".

Todentotta meinasi tallata, juuri ja juuri pakenemaan päässeen naisen jalkoihinsa.

Koluttaja heilutti vimmatusti ruoskaa norsulle ja huusi jotain käsittämätöntä, ehkäpä unkariksi tai venäjäksi tms. komentaakseen tätä julmetun suurta eläintä.

Norsu oikeastaan taisi hermostua siitä entistä enemmän ja se kääntyikin SUORAAn meitä lapsia kohti ja lähti ryntäämään katsomoon.

Kyllä tuli julmettu kiire ja katsomon penkit vain vilkkuivat jaloissa rynniessämme niitä pitkin ylös ja ylös.

Tilanteessa olisi voinut sattua pahastikkin mutta kouluttaja sai pysäytettyä norsun viime hetkillä ruoskallaan ja säästyimme onnettomuudelta ilman sen kummempia haavereita lukuunottamatta itse aiheuttamiamme penkinylihyppy-mustelmia.

Jostain kummasta syystä norsu ei sitten esiintynytkään enää illan showssa.

Heh,heh..

Kokemus oli järisyttävä siitä miten luonto ei olekkaan täysin ihmisen hallussa..sillä tilanne oli oikeasti vaarallinen, vaikka suumme pysyivätkin asian suhteen vaitonaisena..sillä olisihan siitä voinut seurata se ettei sirkusapulaisiksi oltaisi enää päästykkään:)