NAISISTA JA NAISTEN PÄÄTÖKSIÄ

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Abortti on yksi päätös joka kautta aikojen on ollut aina naista koskettava ja yhteiskunnassa määräytyvä asia.

 

Oman kehon koskemattomuus, itsemääräämisoikeus ja vastuu.

 

Kaikki lienee tietänevät asiaan liittyvät taustat (ainakin pääpiirteissään), jotka ovat siis niitä joiden takia nainen ei aina ole edes itse voinut  päättää abortista.

 

Yhä edelleenkin yhteiskunta määrää päätöksen takana olevat syyt. Se on totta myös nykymaailmassa.

 

Onneksi, tänä päivänä, ainakaan meillä Suomessa, naisen ei ole pakko synnyttää tahtomattaan lasta tai ainakin näin luulen ja ehkäpä se on yleinen ajatus.

 

On siis päätöksiä ja tapahtumia.

 

Sattumoisin käsiini pääsi lomake jolla lääkäri tarkastelee, aborttipäätöstä tehtäessä, syitä ja puolia abortti päätöksen tueksi. Mielenkiintoista lomakkeessa oli se, että siinä oli kohta jossa ARVIOITIIN naisen henkistä valmiutta TEHDÄ pyyntöä abortin tekemiseksi.

 

Siis tämä lomake on yleislääkärin käyttämä lomake.

 

Käytettiin sanaa VAJAAMIELINEN ..mielenkiintoista  vaiko kenties jäänteitä historiasta ???? jos niin …niin aika rankkaa arviointia VAJAAMIELISYYDESTÄ mielestäni ..ja ihan vain tavallisen yleislääkärin suorittamana, mutta sekin totta ja mustavalkoisena luettavissa selvällä suomenkielellä.

 

Hurjimmissa mielikuvissani ajattelin, että lääkärihän voisi periaatteessa, ollessaan abortin vastustaja, todeta naisen aborttipyynnön VAJAAMIELISEN TEKEMÄKSI ja evätä sen.

 

Nimittäin lauserakennelma antoi siihen selvästi mahdollisuuden.

 

Mitähän sitten tapahtuisi?

 

Jos nainen olisi vaikka hieman sanotaan nyt vaikka, että muuten normaali, mutta esim. helposti johdateltavissa oleva tai vaikka siten uskovainen, että päätös olisi ollut erityisen vaikea muutenkin tms.  mutta ei missään tapauksessa mitenkään erityisen suuresti massasta poikkeava, eikä ainakaan (nyt olen karkea, mutta helpottaa sanomista kun on karkea välillä) kehitysvammainen tai mielisairas.

 

Joutuisikohan tämä nainen synnyttämään lapsen ja hoitamaan sen?

 

Huh, huh.

 

Mikä valta ja vastuu lääkärillä on. Ihan selkäpiitä karmii.

 

 No järkiini palatessani ajattelin, että ehkäpä tämän kysymyksen tarkoitus onkin juuri se, että lääkäri voi PÄÄTTÄÄ abortista jonkun puolesta.. mutta sekin karmaisi selkäpiitä.

 

Huh, huh..

 

Valtava vastuu ihmisellä ja juuri naisella.