Taidetyö on tie(dostamista)

Taidetyö on tie ja itse ainakin soisin, että sitä tietä voisi kulkea niin verkalleen että ehtii sen kaikki kuviot nähdä ja ymmärtää. Vaikka onhan se niinkin, että tietyssä mielessä itse varsinainen taideteos ei tarvitse tekijänsä kypsyyttä, jos se teos jää ylipäätään henkiin, koska tekijähän jättää teoksellaan merkin tai näyttää tai paljastaa aina sen hetkisen tilansa jossa on milläkin hetkellä taiteilijana kaikille ja kaikkialle. Taiteilijan ei teoksia tehdessään siis tarvitse olla täydellinen ja tavallaan siltä kantilta katsottuna ”mikä tahansa taide on valmista” (anteeksi että kärjistän ja yksinkertaistan.)

Taiteilija on kuitenkin usein hauras teos ja tekijäksi tulemisprosessissaan. Tätä henkistä prosessitilaa tulisi suojella kaikin keinoin ja luulenpa, että nykyinen taidekentän tilanne on jossain mielessä syntynyt juuri siitä tai sen tiedostamisesta ja sen tarpeesta sekä siitä että taiteilijat ymmärtävät tämän ns. suojelu-ajatuksen säilyttävän merkityksen itse taiteen kannalta katsottuna. Tähän prosessiin liittyy mielestäni se, että kun tekijä on tietyssä taiteilijaksi tulemisen kaaressa niin, luulen, että KAIKEN edelle ajaa halu kehittyä omassa ammatissa ja se ei tavallaan jätä tilaa paljoa muulle koska on itsessään jo hyvin vaativaa.


Kypsällä taiteilijalla tilanne voi olla toinen, mutta luulen kuitenkin, että kypsäkin taiteilija haluaa suojella em. Tilaa koska tietää sen olemassa olon ja merkityksen. Muutoinhan vanhemmat taiteilijat olisivat jo luultavamminkin useamminkin alkaneet toimimaan enemmän yrittäjinä. (yleistän, mutta se helpottaa sanomista.)En väitä etteikö kypsällä taiteilijalla olisi samaa halua kehittyä vaan sanon, että alussa se korostuu ja se ei ole pelkästään teknistiedollista kehittymistä.


Itse olen valmis, jossain mielessä, hyväksymään sen, että jos kypsä taiteilija ITSE haluaa, pystyy tai muutoin on mahdollista tms. tehdä se ratkaisu että alkaa ns. yrittäjäksi niin se on täysin mahdollista JO NYT. Näissä olosuhteissa.